Lunds universitet i Science Village

Lunds universitets etablering i Science Village

Projektgruppen tackar för detta fantastiska år som gått

Picture from the project team's last visit to Science Village in September this year (2023). Image of Space, Möllan, and Möllegården. Image: C. Schubert.

This blog is available in English here.

Projektgruppen för Science Village-etableringen (Etapp 2) vill rikta ett stort tack till alla er som varit med och stöttat oss under det gångna året. Oavsett om ni har delat viktig information om lokaler och scheman, deltagit i våra workshops eller helt enkelt visat intresse genom att dyka upp på våra informationsmöten, så har ert engagemang betytt oerhört mycket för oss. Stort tack!

Vi lägger just nu den sista handen på lokalprogrammet för Etapp 2. Det färdiga programmet kommer att skickas till rektor i slutet av december. För er som vill veta mer om arbetet så är ni välkomna till vårt informationsmöte den 5 februari kl. 15.00-16:15. Där kommer vi att ge er en djupdykning i lokalprogrammet och dela med oss av de aktiviteter som gruppen kommer att fokusera på under 2024. Vi ses i Lundmarksalen, i Astronomihuset. Alla från universitetet är välkomna att delta i detta interna informationsmöte som hålls på engelska.

Några ur projektgruppen kommer tyvärr att lämna oss, bland annat projektledare Charlotta Turner som fått nytt spännande uppdrag som prodekan vid naturvetenskapliga fakulteten. Samtidigt får vi några nya i vår grupp som vi varmt hälsar välkomna. Vid mötet så kommer vi kunna presentera ny projektledare och en något modifierad laguppställning.

Mer information: Informationsmöte om lokalprogrammet och framtidsplaner för projektgruppen, 5 februari.

Innan vi släpper taget om 2023, låt oss ta en titt på några av höjdpunkterna från året.

Vi började januari med en ny projektgrupp och två nytillkomna styrgrupper för Etapp 2 med fokus på att ta fram ett lokalprogram innan årets slut. En styrgrupp från centrala delarna av universitetet som överser det övergripande arbetet, och en styrgrupp kopplad till naturvetenskapliga fakulteten och LTH. Den sistnämnda grupp har ansvar för utvecklingen av de planerade verksamheterna i Science Village samt att ta fram det underlag som behövs för att sätta ihop ett lokalprogram.

Efter att projektmedlemmarna blivit varma i kläderna kickades vårens “design-drivna dialoger” igång tillsammans med arkitektfirman SWECO. Det var en serie workshops där cirka 45 personer från olika delar av berörda verksamheter samt studentrepresentanter samlades vid fyra tillfällen under våren. Målet var att skapa grunden för ett lokalprogram genom att diskutera framtida lokalbehov, synergieffekter och konkreta ytor och mycket mer. Vi har fått massor av insikter och idéer som på olika sätt utgör grunden för vårt kommande lokalprogram.

Om ni är nyfikna på hur det gick till, kan ni läsa mer på vår blogg:


Design-drivna dialoger – en viktig pusselbit för framtagandet av kommande lokalprogram
“Designdialogerna har gett oss flera embryon till vad man kan göra tillsammans”

Projektgruppen har också  organiserat flera fantastiska studiebesök både på och utanför vårt eget campus. I januari besökte vi, och deltagare från verksamheten, Danmarks Tekniska Universitet (DTU) i Lyngby Campus norr om Köpenhamn, samt Köpenhamns universitet. I maj drog vi till Niels Bohr-institutet i Köpenhamn och Science City Lyngby. I augusti arrangerade vi en “LU Campus Tour” för att inspireras av renoveringar och nybyggnationer på vårt eget campus.

Syftet med studiebesöken var dels att dra lärdomar från andra lokalprograms- och byggprocesser till det egna etableringsarbetet och dels att inspirera och få deltagare att fundera över vilken roll Lunds universitet spelar i att skapa ett innovativt och attraktivt forskningsområde i Science Village.



Vi har också fokuserat vårt arbete på de milstolpar som sattes upp i rektorsbeslutet från december 2022. En prioriteringsordning (även kallad arbetsordning) lämnades in i maj och i oktober tog vi fram ett verksamhetsmässigt omfattningsförslag. I december kommer lokalprogrammet, som vi för närvarande arbetar fram tillsammans med White Arkitekter, att lämnas in.

Hur har vi arbetat med lokalprogrammet?

Vi har dedikerat omfattande arbete åt lokalprogrammet, särskilt under hösten. I augusti höll projektgruppen ett planeringsmöte på Möllegården i Science Village, där det snabbt stod klart att höstens agenda skulle vara fullspäckad med olika aktiviteter! Att kort summera allt vi har arbetat med blir svårt, framförallt i ett blogginlägg, men vi har etablerat ett nära samarbete med White Arkitekter som leder arbetet med att ta fram ett lokalprogram. Där har White Arkitekter bl.a. gjort platsbesök på både kemiska och fysiska institutionerna samt Elektromagnetism och Nanoelektronik, för att bättre förstå miljöerna där och vad som fungerar och vad man inte vill ta med sig till Science Village. Allt för att kunna forma vår lokal- och verksamhetsanalys av nuläget så vi bättre förstår vårt utgångsläge. White Arkitekter har även tillsammans med projektgruppen organiserat tre väldigt betydelsefulla workshops för att bättre förstå lärande-, student- och labbmiljöerna med utvalda representanter från verksamheten. Väldigt mycket information kom fram ur dessa tillfällen.

Samtidigt har vi i projektgruppen aktivt samarbetat med studenterna för att säkerställa att Science Village blir en plats som är välkomnande och anpassad för dem. Dessutom har vi organiserat ett “tekniknätverk”, där tekniker från olika avdelningar har bidragit med sina insikter om teknik, arbetsmetoder, och säkerhetsaspekter. Allt detta för att säkerställa att deras erfarenheter och kunskap blir en integrerad del av lokalprogrammet. Ett inlägg om detta nätverk kommer att publiceras här på bloggen. 

Under året har vi hållit er uppdaterade genom flertalet informationsmöten, blogginlägg, intervjuer, bilder och presentationer samt informationsutskick. Om ni vill fördjupa er i allt som har hänt under året, ta en titt på våra blogginlägg och nyhetsutskick.

Alla blogginlägg på LU i Science Village-bloggen.

Så, efter ett händelserikt år vill vi önskar er alla en fantastisk ledighet och ser fram emot att träffas igen nästa år för nya äventyr! Håll er uppdaterade genom att besöka bloggen regelbundet. Det är nu även möjligt att prenumerera på blogginläggen – se prenumerationsfunktionen längst ned på sidan. 


Tack för ett fantastiskt år! Vi önska er alla en lugn och skön ledighet efter ett hektiskt år.

Charlotta Turner
Charlotte von Brömssen

Maria Ovesson
Knut Deppert
Cecilia Schubert
Joanna Oberda

Bildgalleri med urvalda bilder från året som gått.

december 7, 2023

Inlägget postades i

Alla blogginlägg Nyhetsbrev