Lunds universitet i Science Village

Lunds universitets etablering i Science Village

Om Lunds universitets etableringsarbete i Science Village

This page in English

Etableringsarbetet i Science Village är av stor strategisk betydelse för hela universitetet. Lunds universitetet har sedan 2016 utrett en eventuell Science Village-etablering och vilka verksamheter som ska ingå. De senaste åren har flera steg tagits mot en etablering genom att dels ta fram en universitetsgemensam vision för universitetets närvaro i Science Village, samt klargöra vilka verksamheter som kommer att vara berörda av en framtida etablering. Utifrån detta bakgrundsarbete så står det klart att både Naturvetenskapliga fakulteten och Lunds tekniska högskola (LTH) väntas ha direkt verksamhet i området.

Besök bloggen för aktuella händelser och uppdateringar
Alla blogginlägg – på svenska och engelska

En tidslinje över Lunds universitets etableringsarbete
Tidslinje för Lunds universitets Science Village-etablering

Etableringen i stora drag

Lunds universitets etablering i Science Village berör, i stora drag, Nanolab Science Village som väntas flytta in i nybyggda lokaler ca. 2028 (ibland kallad Etapp 1), samt en samlokalisering av fysiska institutionen, större delarna av kemiska institutionen samt delar av Elektro- och informationsteknik, med inflyttning i nybyggda lokaler ca. år 2030 som en del av Etapp 2 (också kallad Scenario 5).

Placeringen av Nanolab Science Village i Science Village är fastställd (se områdeskarta nedan). Platsen för verksamheten inom Etapp 2 är ännu inte ännu beslutad, men nedan område med svart ram undersöks som potentiell plats för Lunds universitet övriga planerad verksamhet.

Ovan finns en karta över hur Lunds universitet finns, och kan komma att finnas, i Science Village.

Nanolab Science Village

Lund Nano Lab är ett renrumslaboratorium som idag ligger i fysiska institutionens lokaler. Nuvarande labb används av mer än 150 användare. Labbet vill flytta till Science Village för att tillgodose alla användares behov och den snabba utvecklingen inom forskningsområdet. Målet är ett labb för nanoteknik och halvledarteknologi som kan bidra till att lösa stora samhällsutmaningar såsom förnybar energi, miljövänligt material och precisionsmedicin.

Uppbyggnaden av Nanolab Science Village är en del av den första etappen för universitetets etablering i Science Village. Förslag på utseende på nya labbet är skapade av KAMIKAZE Arkitekter. Dessa bilder är endast skisser på nya labbet och inte så byggnaden nödvändigtvis kommer att se ut i verkligheten.

Planerad inflyttning för medarbetare till nya labbet är ca. 2028.

Medlemmar i styrgrupp för Nanolab Science Village

Annika Mårtensson, ordförande, vicerektor vid LTH med ansvar för campusutveckling
Per Persson, dekan, naturvetenskapliga fakulteten
Else Lytken, prefekt, fysiska institutionen
En studeranderepresentant från studentkårerna TLTH och LUNA

Ovan är två förslag på hur nya NanoLab Science Village skulle kunna se ut. Dessa skisser är producerade av Kamikaze arkitekter och är inte nödvändigtvis så labbet kommer att se ut.

Science Village-etableringen – Etapp 2

Sektionen LU Byggnad, i samarbete med LTH och Naturvetenskapliga fakulteten, har enligt rektorsbeslut från 2023 fått i uppdrag att utvärdera det lokalprogram som togs fram under förra året (2023) för Etapp 2, och genomföra en fördjupad utredning av lokalbehoven. Målet är att ta fram en förstudieskiss för att konkretisera lokalbehovet och möjliggöra en smidig övergång till nästa fas av projektet, vilket innebär upphandling av hyresvärd.

Styrning av arbetet sker dels genom en verksamhetsprojektgrupp och en styrgrupp från LU centralt. LU centralts styrgrupp leds av vicerektor för forskning, hållbarhet och campusutveckling och har övergripande ansvar och tillsyn över arbetet med Etapp 2. Styrgruppens uppdrag omfattar även övergripande samordning av Etapp 1, vilket inkluderar Nanolab Science Village, och Etapp 2.

Den fakultetsbaserade verksamhetsstyrgruppen för Etapp 2 leds av vice rektor för LTH och har både detaljkunskap om de berörda institutionernas behov och kan ta ställning i komplexa verksamhetsfrågor. Styrgruppen kommer även att överse arbetet med verksamhetsutveckling för de berörda i organisationen och står projektgruppen nära.

Det operativa arbetet med att utvärdera lokalprogrammet och producera en förstudie för Etapp 2 uträttas av en projektgrupp där lokalplanerare från sektionen LU Byggnad och representanter för LTH och Naturvetenskapliga fakulteten ingår.

Preliminär tidplan presenterad

En preliminär tidplan för Etapp 2 har fastställts i ett rektorsbeslut från 2023, där lokalprogramsbearbetning förväntas pågå fram till hösten 2024 och förstudien beräknas vara klar våren 2025. Det övergripande målet är att upphandlingsunderlaget för hyresvärd ska kunna sammanställas sommaren 2025 och därmed möjliggöra en fortsatt framdrift av projektet.

Alla medlemmar i respektive styrgrupper och projektgruppen

Medlemmar verksamhetsstyrgrupp

Annika Mårtensson, ordförande, vicerektor, LTH 
Per Persson, dekan, naturvetenskapliga fakulteten 
Ola Wendt, prefekt, kemiska institutionen
Else Lytken, prefekt, fysiska institutionen
Två studentrepresentanter från Teknologkåren, LTH, och Naturvetarkåren / Naturvetenskapliga doktorandrådet (NDR)

Medlemmar styrgrupp LU Centralt 

Per Mickwitz, ordförande, vicerektor för forskning, hållbarhet och campusutveckling
Annika Olsson, rektor LTH
Per Persson, dekan, naturvetenskapliga fakulteten 
Malin Gülich, LU Byggnad 
Studentrepresentant 

Medlemmar projektgrupp Science Village-etableringen, Etapp 2 

Knut Deppert, projektledare
Charlotte von Brömssen, lokalplanerare och representant från LU Byggnad 
Joanna Oberda, byggprojektledare, LTH 
Cecilia Schubert, kommunikatör, Naturvetenskapliga fakultetens kansli
Per Eng-Johnsson, stöd från fysiska institutionen
Herwig Schüler, stöd från kemiska institutionen

Kontaktinformation till projektgruppen finns även på bloggen.

Om den här bloggen

Den här bloggen lyfter Lunds universitets etableringsarbete i Science Village. All information, såsom beslut och uppdatering, publiceras här och berör alla delar av etableringsprocessen, inklusive Nanolab Science Village.

För att regelbundet få uppdateringar kan du enkelt prenumerera på våra blogginlägg genom att ange din e-post i prenumerationsrutan längre ned på den här sidan. Direkt berörda inom verksamheten får även uppdateringar i interna nyhetsutskick och via informationsmöten.

Har du några synpunkter eller frågor om bloggen är du välkommen att mejla: lusciencevillage@science.lu.se

Läs alla blogginlägg – lusciencevillage.blogg.lu.se