Detta inlägg publicerades först på Science Village-kontorets blogg. Kontoret och bloggen är nu nedlagda och publiceras därmed på LU i Science Village-bloggen.
Intervju med Knut Deppert, fakultetssamordnare vid Science Village (SV)-kontoret med fokus på LTH. Knut berättar om vad som händer kring Lunds universitets resa mot Science Village och reflekterar samtidigt över sin roll i arbetet.
Vad har hänt på det senaste i etableringsprocessen, Knut?
Fakultetsstyrelserna vid naturvetenskapliga fakulteten och LTH skickade i september gemensamt in en anhållan till rektor om att få fortsätta utreda ”Etapp 2” av etableringen i Science Village enligt scenario fem.
Scenario fem, vill du förklara vad det är?
Charlotta Turner, fakultetssamordnare med fokus på naturvetenskapliga fakulteten, och jag, tillsammans med resten av SV-kontoret, har tagit fram olika scenarier kring hur stor del av verksamheten som ska etableras i Science Village samt i vilken takt denna etablering ska göras. Samtidigt har vi även tittat på för- och nackdelar med de olika vägvalen.
Vi tog initialt fram fyra olika förslag till scenarier för omfattning med etappindelning. Sedan har dessa förslag omarbetats och reducerats till två – scenario fem och sex – efter workshops och dialoger med LTH, naturvetenskapliga fakulteten, studentkårer, grundutbildning (GU)- och stödverksamhet.
Scenario fem innebär att Nanolab Science Village, möjligen fler från närliggande verksamhet, etableras under Etapp 1 utan att vänta på Etapp 2. Nästa steg, i Etapp 2, då etableras verksamhet som i nuläget ingår i Fysiska institutionen och stora delar av Kemi gemensamt på en ungefärlig yta om 40 000 kvm. De verksamheter som föreslås fortsätta att utvecklas på Kemicentrum är Kemiteknik, Livsmedelsteknik, Bioteknik och Teknisk mikrobiologi. En del av grundutbildningen, som bedrivs av Kemiteknik och Livsmedelsteknik, kommer således att stanna på Kemicentrum för eventuell senare etablering i Etapp 3.
Svar från rektor om anhållan väntas komma i slutet av november och då kan vi gå från ”om och när” vi ska etablera oss i Science Village, till att diskutera HUR vi ska göra det. Det blir spännande!
Är det något mer som händer?
Under hösten har LU Byggnad påbörjat volymstudier för att ta fram olika alternativ för placering av byggnader i Science Village enligt Detaljplan (DP) 4, där framtida LU verksamhet planeras. Arbetet går alltså framåt och det är intressant att utforska hur högt och brett en byggnad kan komma att se ut på plats.
*En detaljplan är kommunens styrdokument och styr hur marken på en given plats får användas.
Vad har din och Charlotta Turners roll varit under denna process?
Vi fakultetssamordnare har arbetat intensivt med att ta fram olika scenarier för etablering och sedan omarbetat dessa utifrån dialoger och workshops med berörda. Arbetet har lett till ökade diskussioner inom fakulteterna, vilket jag ser som positivt.
Vad har varit roligast och svårast med ditt uppdrag?
Att få vara pionjär i ett arbete som inte är helt tydligt, och försöka få alla inblandade att komma fram till gemensamma svar gör det utmanande, men roligt!
Det svåraste har varit att det är så många olika parter i processen. Det har ibland varit olika målbilder och visioner för området och etableringen i stort. Så det mest utmanande har varit att få alla på samma bana mot ett gemensamt mål.Fakultetssamordnaren Knut Deppert berättar vad som händer just nu kring Lunds universitets Science Village etablering och vad han arbetat med hittils i processen. Bild: C. Schubert
Knut Deppert intervjuades av Cecilia Schubert, kommunikatör vid Science Village-kontoret.