Lunds universitet i Science Village

Lunds universitets etablering i Science Village

Studiebesök på ESS kontorshus

I april i år besökte medlemmar ur verksamhetsprojekt- och styrgruppen för SV-etableringen ESS kontorshus. Syftet med besöket var att dra lärdomar från ESS resa att skapa en inspirerande kontorsmiljö för det egna etableringsarbetet. Gruppen välkomnades av Linda Björk, kontorschef på ESS, som visade runt gruppen och berättade om verksamheten. 

ESS är en forskningsanläggning baserad på världens starkaste neutronkälla, med toppmoderna neutroninstrument, laboratorier och utvecklingscentrum. I kontorshuset är de ca. 700-800 personer som arbetar på plats, med 325 parkeringsplatser vilket ibland känns som några för få i förhållande till arbetsstyrkan.

SWECO är den arkitektfirma som anlitats för inredningen, både de platsbyggda möblerna och kombinationen av nytt och gammalt samt det övriga inredningskonceptetet med färger och material. Arkitekt för ESS i sin helhet var Henning Larsen.

Reflektioner från studiebesöket

Besöksgruppen slogs av hur bra akustiken var i foajén, för trots att det pågick flera olika aktiviteter – fönsterputsare inne och ute, presentation för gäster , avtackning av en medarbetare med mera – så kändes det inte rörigt eller högljutt. Detta var bland annat tack vare träpaneler i huset som dämpade ljudet. Där var också högt i tak i entrén, med mycket ljus och rymd, som också hjälpte till att hålla ljudnivån nere.

Uppe i huset fanns det balkonger så man kunde titta ned om där pågick en presentation på entréplan, eller helt enkelt slå sig ned för samtal.

På entréplan fanns en stor hörsal som man kunde dela upp i två delar och som var välanvänd. Till hörsalen fanns rullbara möbler som gjorde rummet flexibelt och användbart, vilket uppskattades av användarna.

Ett stort område på entréplan var dedikerade för möten, med ett litet café och olika typer av sociala aktiviteter, vilket uppskattas av de som jobbar i huset. Lunchrestaurangen var också inbjudande och en plats som lockade medarbetarna, dock var den ej tillgänglig för externa besökare.
 
Allt, lokaler och mötesrum med mera, är stängt om man inte jobbar där, eller är gäst, och säkerhetssystemet är avancerat. Kontoret har många internationella gäster så säkerhet är viktigt att det fungerar som det ska. Där finns en slusskontroll för överblick över vem som kommer in och ut i byggnaden. 

Våning två och uppåt är dedikerade till de som arbetar på plats. Där blandas kontorslandskap med flera mötesrum – små som stora – sittgrupper för samtal och diskussioner, och en större kaffestation som folk att ta kaffe på.

Byggnaden består av fyra delar, allmänna utrymmena med arbetsplatser bakom eller innanför de allmänna ytorna. Där finns även en takterass.

Dem som jobbar där hade velat ha mindre rum istället för kontorslandskap i större utsträckning. Det är även ett automatiserat hus utan möjlighet att kunna öppna fönster. Det kan ibland generera diskussioner då där finns olika åsikter om jalusier och gardiner ska vara fördragna eller uppe.

Studiebesöket var mycket inspirerande för besöksgruppen som tar detta in i arbetet med att ta fram underlag för ett lokalprogram. 

Deltagare

Med på studiebesöket var Sven Lidin, dekan naturvetenskapliga fakulteten, Charlotta Turner, projektledare verksamhetsprojektet och professor, Knut Deppert, styrelseledamot verksamhetsstyrelse och professor, Hanieh Heidarabadi, lokalsamordnare naturvetenskapliga kansliet, Maria Ovesson, bitr. projektledare verksamhetsprojektet och gruppchef naturvetenskapliga fakultetskansliet. 

 Bilder från rundturen på ESS kontorshus:

Inlägget postades i

Alla blogginlägg Studieresor