Lunds universitet i Science Village

Lunds universitets etablering i Science Village

Grönt ljus för triss i vetenskapliga toppanläggningar

Fastighetsbolaget Vectura blir hyresvärd för nya Nanolab på Science Village. En viktig milstolpe har passerats för att bygga anläggningen som beräknas bli nära 6000 m2 och får ESS och MAX IV som grannar.

Lunds universitets växte redan 2016 ur sitt nuvarande laboratorium på Professorsgatan där nanoforskning på avancerad nivå bedrivs. Att en ny hyresvärd nu står klar innebär att forskningen kan fortsätta att växa.

– Vi är glada att på det här sättet se Lunds universitet komma ännu ett steg närmare första spadtaget i bygget av det nya laboratoriet för nanoteknik. Här kan vi bedriva spetsforskning inom hållbarhet och skapa ett internationellt centrum för materialvetenskap, som knyter samman forskning inom fysik, kemi och biomedicin, säger Erik Renström, rektor för Lunds universitet.

Labbet blir granne med de stora forskningsanläggningarna ESS och MAX IV. Vid sidan av deras enorma mikroskop behövs en ”atomslöjdsal” för tillverkning av nanomaterial och halvledarkomponenter. Tillsammans med den nya nanobyggnaden bildas nu en triss i vetenskapliga toppanläggningar på internationell toppnivå.

– Jag är glad att projektet tar ett nytt steg framåt för vårt Nanolab och dess framtida utveckling, tillsammans med Vectura. Många av de nya satsningar som görs inom exempelvis materialvetenskap, grön omställning och halvledarfrågorna gör att vi behöver modernisera och utveckla vår infrastruktur för att ligga i framkant med världsledande forskningsanläggningar, säger Annika Olsson, rektor för Lunds tekniska högskola.

Anneli Löfgren är projektledare för Nanolab Science Village. Hon har lett det långa arbetet med att handla upp labbets hyresvärd och är mycket glad över resultatet.

– Det känns fantastiskt att upphandlingen nu är klar och att vi kan ta nästa steg i byggprocessen. Jag ser fram emot ett nära samarbete med vår hyresvärd Vectura, säger Anneli Löfgren.

Om upphandlingen:

  • Bygget av Nanolab Science Village beräknas kosta omkring 500 miljoner kronor.
  • Byggstart beräknas till 2026–2027. Inflyttning sker tidigast 2029.
  • Upphandlingen inleddes i oktober 2023.

Övergripande mål för den nya anläggningen är:

  • Utbildningsmöjligheter för tillverkning av halvledarkomponenter, samt mikro och nanostrukturer för grundutbildningsstudenter.
  • Infrastruktur med öppen access för akademi, institut och företag.
  • Stabila och reproducerbara processer för tillämpad och grundläggande forskning i framkanten.
  • Komplement till och plattform för samarbete med MAX IV och ESS genom att erbjuda en infrastruktur för att tillverka och undersöka prover på mikro- och nanoskalan.
  • Bidra till en innovationsmiljö med aktiv samverkan med företag.
  • Ett labb med inbyggd flexibilitet för att stödja en dynamisk utveckling.
  • Design, flöden och konstruktion som ger en ännu säkrare hantering av kemikalier och gaser. Större yta, högre renhet, tillräcklig tillgång till ventilation, kylning och elektricitet, vilket ger möjlighet att installera modernare utrustning.

Om nanoforskning

  • Nanoforskning gör det bland annat möjligt att hitta hållbara sätt att utvinna och lagra energi – exempelvis genom solceller och effektiv energianvändning i LED-belysning och batterier. 
  • Nanoforskning är också grundläggande för exempelvis utveckling av halvledare i våra datachip. Nanoforskningen möjliggör också nya sätt att hitta sjukdomar tidigare och kunna anpassa behandlingen efter individen. 

Om Nanolabbet

  • Nanolab Science Village planeras omfatta 5700 kvadratmeter excellent forskningsinfrastruktur för mikro- och nanoteknik. 
  • I fokus ligger material, strukturer och komponenter för avancerad forskning inom fysik, materialvetenskap, nanovetenskap, kemi, livsvetenskaperna, energi och miljö, och nanoelektronik. 
  • Labbet blir, precis som sin föregångare, en del av den nationella forskningsinfrastrukturen Myfab.